Yüzünüze en uygun şekilde, estetik görüntüye zarar vermeden gülüşünüzü yeniden tasarlayabilmek mümkün. Gülüş tasarımı tedavisinin uygulanmasındaki amaçlardan biri, kişinin kendine olan özgüvenini artırıp sosyal yaşam kalitesini yükseltmektir.
Hayalini kurduğunuz gülümsemeye ulaşmak için diş hekiminiz tarafından gerekli işlemlerin tespit edilmesi ve belirli bir plan oluşturulması gerekiyor. Ayrıca bu tip estetik amaçlı tedaviler kişiye özel tasarlanmaktadır.
Zaman içerisinde estetik diş hekimliğinin sahip olduğu teknoloji ilerlemiş ve fonksiyonel özellikler de artmıştır. Bu sayede kişi ‘’ Gülüş Tasarımı’’ sayesinde en ideal görünümüne kavuşmuş olur.
Beyaz Dolgu (Kompozit)
Birçok kişide, ağız ve diş sağlığına önem vermediğinden kaynaklı olarak çürükler ve çeşitli diş eti rahatsızlıkları gözlemlenebiliyor. Dişler, yanlış veya hiç fırçalanmadığından dolayı, zaman içerisinde içeride biriken bakteriler dişlerin çürümesine neden olur. Bu nedenle 6 ayda bir diş hekiminize kontrole gitmeniz gerekmektedir.
Çürümeye başlamış dişleri tamamen kaybetmeden, diş temizlenip gerekli ise dolgu veya kanal tedavisi ile dişler kurtarılmalıdır. Bu dolgular ise, Metal, Kompozit ve Seramik dolgulardır. Dayanıklılık açısında metal dolgular tercih edilse de estetik bir görünümü kaybetmemek için seramik veya beyaz dolgular daha çok tercih edilmektedir.
Kompozit dolgular, arka ve ön azı dişleri de dahil olmak üzere, metal dolgu kadar güçlü ve kullanımı oldukça rahat bir dolgu çeşididir. Dişlerinize çok iyi uyum sağlayıp, dişlerinizle aynı renk olacağı için ayırt edilmesi mümkün değildir. Ön dişler de dahil olmak üzere ufak estetik dokunuşlar yapmak için de kompozit dolgu tercih edilmektedir.
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum, metalsiz, diş etiyle uyumlu ve ışık geçirgenliği yüksek estetik diş kaplama malzemesidir. Zirkonyum kaplama ile sağlıklı ve estetik sonuç alabilmek için öncelikle diş eti sağlığına dikkat edilmelidir.
Diş etlerinin tedavisi yapılıp iyileşmesi sağlandıktan sonra estetik açıdan değerlendirilmelidir. Hastanın gülme hattı yüksekse ve ihtiyaç varsa diş eti boylarından gerekli seviyeleme işlemi yapılır.
Diş etiyle ilgili tedavi ve şekillendirme işlemi tamamlanır ve uygulama yapılacak dişler kesildikten sonra ölçüler alınır. Bilgisayar üzerinden taranarak üç boyutlu alt yapısı hazırlanır. Gerekli provalar yapıldıktan sonra laboratuvar ortamında hazırlanan porselenler, uygulama için hazır hale getirilir.
Doğalından ayırt edilmesi oldukça zor olan bu tedavi, diş etine uyumlu olmasının yanı sıra anti-alerjik olması da bir diğer avantajıdır. Hafif ve koku yapmaz bir yapıya sahiptir.
Porselen Lamina (Laminate veneer)
Porselen lamina; Estetik amacıyla özellikle ön bölge dişlerde uygulanan, diş üzerine yapıştırılan çok ince bir porselen tabakasıdır. Bu tedavi, ön bölge dişlerdeki bozuklukları gidermenin en etkili ve hızlı yöntemlerinden biridir. Porselen laminalar istenilen boy ve renklerde ayarlanabilir. Bu yöntemin uygulama aşamasında, öncelikle diş yüzeyinden 0,3-0,7 mm civarında bir tabaka kaldırılarak uygun yer hazırlanır. Bazı vakalarda ise, diş yüzeyinden madde kaldırılmasına ihtiyaç olmaz. Porselen lamina sayesinde dişlerde oluşan ufak çapraşıklıklar, diş yüzeyinde oluşan lekeler ve sararmaları kalıcı bir şekilde beyazlatır. İşlemin tek dezavantajı, herkesin ağız yapısına uygun olmamasıdır. Diş sıkma alışkanlığı olan biri ancak gece plağı kullanarak bu tedaviden faydalanabilir.
Empress Diş Kaplama
Bilgisayar ortamında el değmeden çok hassas cihazlar ile hazırlanan kişiye özel bir tedavidir. Empress diş kaplama uygulaması sırasında diş yüzeyinde yok denebilecek kadar az madde kaybı oluşturur. Metal ve zirkonyum destekli porselen yerine sıkılaştırılmış ve güçlendirilmiş porselenler kullanılır. Empress dediğimiz güçlendirilmiş cam ile uygulandığı için ışık geçirme özelliği de oldukça iyidir. Temelde metal olan kaplamalarda metalin rengi diş etinde renk farklılığı yaratır. Empress gibi estetik amaçlı çalışmalarda böyle bir durum mümkün değildir.
Diş Eti Estetiği
Dişlerimizin görüntüsü, dizilim şekli ve yapısı dışarıya karşı bizler hakkında ufak bilgiler verebilir.
Diş etlerindeki şekil bozuklukları ve asimetrilerin giderilmesi, gülümseme esnasında diş etlerinin çok fazla görünmesinin (gummy smile) engellenmesi ve diş etindeki renklenmiş alanların ortadan kaldırılması işlemlerinin tamamına ‘Pembe Estetik’ diyoruz. Bu durumda ilk bakılması gereken, diş etlerinin sağlıklı olup olmamasıdır. Kişi eğer sağlıksız diş etlerine sahipse, diş hekimi öncelikle bu sorunu tedavi etmelidir. Ardından diş eti estetiği yapılabilir.
Tüm bu tedaviler sonrasında küçük bir lazer işlemi ile diş eti seviyelendirmesi yapılarak kişi ideal gülümsemesine kavuşturulur.
Aşağıdaki formu doldurarak, Uzm. Dt. Didem EKİZ kliniğinden randevu alabilirsiniz!