Sıkça Sorulan
Sorular

Uzm. Dt. Didem Ekiz ile geçireceğimiz muayene süreci öncesinde aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını, sizler için hazırladığımız Sıkça Sorulan Sorular sayfasında bulabilirsiniz! Diğer tüm merak ettikleriniz için, iletişim sayfamız üzerinden ekibimizle irtibat kurabilirsiniz.

https://didemekiz.com/wp-content/uploads/2021/08/uzm-dt-didem-ekiz-foto.jpg

Uzm. Dt. Didem EKİZ Broşür

Bozuk Ağız Hijyeni Gebelikte Problemlere Yol Açabilir mi?

Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımı daha da önem kazanmaktadır. Kötü ağız hijyeni, diş ve diş eti iltihapları düşüğe, erken doğuma, Düşük doğum ağırlıklı  bebek doğumuna ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi  önemli gebelik problemlerinin sıklığını arttırabilmektedir.

Bu sebeple de anne adaylarının gebelikten önce, gebelik döneminde ve emzirme sürecinde ağız sağlığına ekstra dikkat etmesi gerekmektedir. Kötü ağız hijyeni gebelikte problemlere yol açabilir.

Bundan dolayı mümkünse gebelik öncesi ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm tedavilerin tamamlanması önerilmektedir. Hamilelik döneminde de ağız hijeninin optimal sürdürülebilmesi için günde iki kez fırçalama yapılmalı ve bir kez diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılmalıdır.

Gebelikte Ağız Hijyeni için Neler Yapılmalı?

Gebelik dönemi, anne adayının fizyolojik olarak birçok değişimden geçtiği bir süreçtir.

Bu noktada sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek ve bebeğin sağlığı için önemli konulardan biri de Ağız ve diş sağlığıdır.

Gebelikte ağız hijyeni için yapılması gerekenler:

  • Anne adayı günde en az 2 kez dişlerini yumuşak bir diş fırçası ile baskı yapmaktan kaçınarak fırçalamalıdır.
  • Günde bir kez tercihen akşam fırçalaması sonrası ara yüzlerin temizlenmesi için diş ipi veya ara yüz fırçası kullanılmalıdır.
  • Diş hekimi veya kadın doğum hekiminin gerek görmesi halinde gargara kullanılabilir.
  • Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

6 ayda bir diş hekimi kontrolleri gebelik sürecinde de devam ettirilmelidir.

Gebelikte Diş Röntgenleri Güvenli mi?

Gebelikte diş röntgenleri gerekli önlemler alındıktan sonra oldukça güvenlidir. Diş röntgeninde kullanılan radyasyon miktarı bebeğe zarar verebilecek dozun 10.000de biri kadardır.

Bu nedenle gebelikte mutlak gereklilik halinde çekinmeden uygulanabilecek tanısal metodtur. Ancak gebelik döneminde bu süreci daha da güvenli hale getirmek için ekstra korumaların alınması gerekmektedir. Kurşun önlük ile bebeğe gelecek radyasyon, kurşun boyun korumalığı ile de anne adayının Troid bezine gelen radyasyon engellenir.

Rutin diş röntgenleri için işlem yapılıyorsa en ideali gebelik tamamlanana dek süreci ertelemektir. Ancak tedavi acil ise diş röntgenleri bebek ve gebelik için gerekli tedbirler alınarak kullanılabilir.

Diş röntgenleri kurallara uyulması durumunda gebelik süreci için oldukça güvenlidir. Acil durumlarda gebeliğin tüm dönemlerinde, rutin kontrollerde ise mümkünse gebelikten sonra ya da ilk üç aydan sonra çekilmesi önerilir.

Gebelikte Diş Tedavisi Yapılabilir mi?
Gebelik döneminde acil durumlarda diş tedavisi yapılabilir. Fakat ağız ve diş sağlığını ilgilendiren sorunların aciliyeti yoksa gebelik döneminden sonraya ertelenmesi en idealidir.Bundan dolayı gebelik planlayan anne adaylarının hamilelik sürecinden önce diş hekimine kontrollerini yaptırarak gerekli tedavileri tamamlandıktan sonra gebeliğe başlaması önerilmektedir. Eğer tedavi ertelenebilecek bir tedavi ise en uygun zamanlama gebeliğin ikinci üç ayıdır.Bu süreçte diş çekimi, kanal tedavisi ve dolgu gibi sık yapılan işlemler kadın doğum uzmanı onayıyla yapılabilir. Bu tedaviler sırasında kullanılan anestezik ilaçlarda gebelikte güvenlidir.Fakat özellikle antibiyotik tedavisi gerektiren durumlarda diş hekimi ve kadın doğum uzmanının ortak bir tedavi sürecine başlaması gerekmektedir. Bebeğe ve gebelik sürecine zarar vermeyecek tedaviler başlatılabilir.
Gebelikte Hangi Aylarda Diş Tedavisi Yapılabilir?

Gebelik ağız ve diş sağlığını etkileyen bir hormonal süreçtir. Bundan dolayı çeşitli durumlarda anne adayının diş tedavisine ihtiyacı olabilir.

Diş tedavisi acil ise gebeliğin her döneminde yapılabilir çünkü tedavinin yapılmaması bazen çok daha ciddi durumlara sebep olabilir.

Şayet tedavi uygulanmazsa gebelik süreci daha olumsuz etkilenecek ise ilk aylarda ve son aylarda da tedavi uygulanması gerekebilir. Sürece ve tedavi planlamasına kadın doğum uzmanı ve diş hekiminin ortak görüşü ile karar verilmelidir.

Ancak acil olmayan tedaviler için en ideali tedavinin gebelik sonrasına ertelenmesi olacaktır. Bu süreçte anne adayının ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi, ağız hijyenini önemsemesi oldukça önemlidir.

Neden Gebelik Öncesi Diş Hekimine Muayene Olunmalı?

Gebelik dönemi hormonal değişimlerin oldukça yoğun yaşandığı fizyolojik bir değişim sürecidir.

Bebek sağlığı ve anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci geçirmesi için ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Bu sebeple de gebelik döneminde mevcut ağız içi enfeksiyonları ya da diş eti problemleri hamilelik döneminin sağlıksız şekilde etkilenmesine yol açabilir.

Periodontit gibi ilerlemiş diş eti hastalıkları erken doğuma, bebeğin daha zayıf dünyaya gelmesine yol açabilir. Diğer yandan gebelik öncesinden başlayan veya gebelik döneminde gelişen ağız  ve diş eti problemleri tedavi edilmesi zor olan hastalıklar olabilmektedir.

En sağlıklısı; gebelik planlayan anne adaylarının diş ve diş eti sorunları için gebelik gerçekleşmeden önce bir diş hekimine başvurması ve gerekli tedavilerin hamilelikten önce yapılmasıdır.

Dr. Dt. Didem EKİZ

Health starts in the mouth!

As we set out on this road, we determined our route in the direction of the health and satisfaction of our patients…

The secret of being sure of your health and smile is behind this door…

Freedom of Smile…

Social Network

Do not forget to follow Uzm. Dr. Didem Ekiz on social media!

2024 © Dr. Dt. Didem EKİZ | All Rights Reserved.

Created and Designed by AKare İletişim Yönetimi

Dr. Dt. Didem EKİZ © 2024. All rights reserved.