Hamilelik sırasında annenin vücudunda gebelik hormonlarının artışı nedeniyle, ağız içerisinde bulunan diş etlerinin duyarlılığı artarak daha duyarlı hale gelir diş fırçalama sırasında bilr kanamalara neden olabilir.
Diş üzerinde bulunan dental plak, bir uzman tarafından kontrollü bir biçimde uzaklaştırılmazsa ‘’ Hamilelik Gingivitisi’’ adı verdiğimiz diş eti iltihabına neden olabilir.
Diş etlerinde büyüme, renk değişimi ve kanama en çok görülen belirtiler arasındadır. Eğer bu durum gebelik öncesine dayanıyor ise iltihap ilerleyerek, ağız ve çene kemiklerini etkileyerek ‘’ Periodontitis’’ ‘e neden olabilir.
Gebelik döneminin ilk aylarında anne adayı, bulantı ve kusma şikayetleri yaşayabilir ve ağız sağlığına yeterli özeni göstermeyebilir. Ortaya çıkan şikayetler nedeniyle, ağız içerisinde oluşan fizyolojik değişimler dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir.
Diş etlerinde oluşan hassasiyet kanamalara neden olurken anne diş fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum dişlerde çürük oluşumunu açısından kısır döngüye sokabilir.
Gebelik sürecinde günde 2 kez dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekmektedir. Gebelikte sürecinde ağız hijyeni, ağız bakımı ve diş hekimi muayenelerine dikkat edilmeli aksi taktirde gebelik komplikasyonlarına zemin hazırlanmış olur.
Aşağıdaki formu doldurarak, Uzm. Dt. Didem EKİZ kliniğinden randevu alabilirsiniz!